El Parc Natural inclou algunes masses forestals on admirar la majestuositat dels boscos pirinencs i descobrir els processos ecològics propis dels boscos madurs. A l’apartat “Què cal visitar? Boscos”, dels mapes-guia sectorials, podreu saber quins són els més interessants de cada zona del Parc.

A la tardor, els boscos dominats per arbres caducifolis ens ofereixen un espectacle cromàtic únic, amb infinitat de tonalitats. Si bé cada any varien lleugerament, els colors de tardor comencen la segona meitat de setembre a l’estatge subalpí (moixeres de guilla i nabius), i es traslladen gradualment a cotes més baixes, on acostumen a ser màxims la segona quinzena d’octubre i fins a mitjan novembre.

Actualment hi ha un únic arbre declarat monumental, l’Avet del Pla de Selva, a Àreu (Vall Ferrera), però n’hi ha alguns més que compleixen els requisits per gaudir d’aquest règim de protecció. És el cas dels Avets del Pla de Perosa (Alt Àneu), les savines turíferes d’Arati (Alins) i Borente (Vall de Cardós), o el Clop de Bernat (Llavorsí).

D’altra banda, nombroses espècies exclusives dels estatges subalpí o alpí adornen prats i boscos amb les seves vistoses flors, que poden ser identificades i fotografiades principalment entre els mesos de maig i agost. Orquídies, lliris, marcòlics, gençanes i narcisos es troben entre les més espectaculars. Al juny, la floració simultània dels nerets a les obagues i les escobes o bàlecs a les solanes tenyeix els vessants de rosa i groc.

Recordeu que algunes espècies, com la flor de neu, estan protegides per la legislació vigent i no es poden arrencar.

Boscos singulars
MG - PNAP